Cholesterol jest substancją tłuszczową ważną dla ludzkiego organizmu. Jest on niezbędny między innymi do wytwarzania przez organizm witaminy D i produkcji niektórych hormonów. Jego nadmiar jest jednak szkodliwy, prawidłowy poziom cholesterolu powinien wynosić od 130 do 190 mg/dl. Aby utrzymać taki wynik należy stosować odpowiednia dietę, czyli między innymi ograniczyć spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego czy jajek. Maksymalna liczba jajek, które w ciągu tygodnia mogą zjeść osoby, u których stężenie cholesterolu wynosi podaną wyżej liczbę, osoby, u których wynik ten jest wyższy mogą zjeść maksymalnie 2 jajka w ciągu tygodnia. Należy unikać nie tylko jajek czy tłuszczy zwierzęcych, ale również fast-foodów i słodyczy. Produkty te zwierają nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy trans, które wywołują miażdżycę. Wbrew obiegowym opiniom zbyt wysoki poziom cholesterolu może wystąpić u ludzi w młodym wieku, nie zawsze też mają go tylko osoby otyłe. Często zbyt wysokie stężenie cholesterolu występuje u osób szczupłych.