Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Nieznacznie podniesiony poziom cholesterolu możemy obniżyć zmieniając swoją dietę. W tym celu nasze ulubione białe pieczywo zastępuje pieczywem razowym i pełnoziarnistym. Eliminujemy masło zastępując je margarynami nie zawierającymi tłuszczy typu trans. Rezygnujemy z jedzenia czerwonego mięsa.
Zamiast niego jemy dwa razy w tygodniu morskie ryby i potrawy z drobiu. Ograniczamy spożycie ziemniaków na rzecz ciemnego ryżu, makaronu razowego i kasz. Jeśli nie możemy obejść się bez ziemniaków, to gotujmy je na parze.
Zrezygnujmy także z potraw mączno-ziemniaczanych: kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych. Nie dodajemy do potraw soli, sól zastępujemy ziołami. Ograniczamy ilość słodyczy i cukru. Ale uwaga: możemy zjeść kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Każdy posiłek przygotowujemy z dodatkiem warzyw, jemy także owoce. Warzywa najlepiej jeść surowe z odrobiną oleju lub oliwy, a jeśli gotowane to na parze.