Osoby, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu powinny zmienić swój jadłospis. Krok 1 to zamiana białego pieczywa pieczywem pełnoziarnistym, grahamem lub chlebem razowym. Krok 2 to zamiana masła na miękkie margaryny lub na margaryny, które zawierają sterole roślinne. Krok 3 polega na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa czerwonego oraz podrobów. Zamiast nich jemy mięso drobiowe bez skórki. Mięso drobiowe można piec w folii aluminiowej, w rękawie foliowym, grillować – wszystko powinno odbywać się bez tłuszczu. Kolejny krok to wprowadzenie do jadłospisu ryb morskich: śledzia, mintaja, łososia lub dorsza. Podobnie, jak drób ryby grillujemy lub pieczemy w folii. Kolejny krok to jak najczęstsze zastępowanie ziemniaków makaronem, kaszami lub brązowym ryżem. Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez ziemniaków, to gotujmy je na parze. Każdy posiłek musi się składać z porcji warzyw i owoców. W sumie powinniśmy w ciągu dnia zjeść 5 porcji owoców i warzyw. Ostatni krok to zamiana tłustego mleka i tłustych przetworów mlecznych na produkty zawierające 2 % tłuszczu.