Czy ziarna zbóż mogą pomóc w walce z cholesterolem? Oczywiście, że tak. Szczególną uwagę zwrócić warto na owies łuskany oraz jęczmień bezłuskowy. Te dwa zboża wyróżniają się bardzo dużymi dawkami rozpuszczalnego błonnika, betaglukanu, który ma możliwość obniżenia poziomu całkowitego cholesterolu oraz tzw. złego cholesterolu. Są to główne czynniki prowadzące do stanów miążdżycowych. Owies ponadto zalicza się do zbóż o najniższym indeksie glikemicznym, jest zatem produktem idealnym dla cukrzyków i osób na diecie odchudzającej. Owies spożywać można w formie płatków czy mąki. Płatki owsiane zaś to idealne śniadanie, które połączyć można z ulubionymi owocami bądź orzechami. Jęczmień również jest zbożem bardzo uniwersalnym: przybiera formę kaszy, płatków czy mąki. Warto jednak poszukać ziaren jęczmienia, ponieważ produkty pochodne zostały poddane już oczyszczaniu, dobroczynnych składników – w tym błonnika – jest więc w nich mniej. Jeżeli jednak pozostają nam tylko pochodne jęczmienia, też warto, tym bardziej, że spektrum zastosowania jest szerokie: od słodyczy, przez sałatki aż po zupy.