Cholesterol – wróg czy przyjaciel
- 237 Views
- Redaktor lubinrc.pl
- 17 maja 2019
- Encyklopedia wiedzy o cholesterolu
Wokół cholesterolu narosło trochę mitów, w związku z czym większość za nas uważa go za swojego zdrowia. Tymczasem bez cholesterolu nasz organizm nie będzie przyswajał witaminy D, trawił i produkował hormonów. Jest on więc niezbędny organizmowi, problem zaczyna się jednak wówczas, kiedy stosując złą dietę doprowadzamy do jego zbyt wysokiego poziomu. Organizm jest w stanie potrzebną mu ilość cholesterolu wyprodukować samodzielnie, do organizmu trafia on także z pożywieniem. Dlatego ważna jest prawidłowa dieta ograniczająca ilość dostarczanego organizmowi cholesterolu. Największe ilości cholesterolu zawierają tłuste mięsa i wędliny. Tych produktów powinniśmy więc unikać i wprowadzić w ich miejsce chude mięso drobiowe i drobiowe wędliny. Należy unikać nie tylko tłustych mięs i wędlin, ale także tłustych ryb morskich takich, jak śledzie i tuńczyk. Zamiast nich jedzmy ryby chude, np. dorsza. Unikajmy także tłustego nabiału. Nadmierna ilość cholesterolu to ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz związane z nią choroby układu krążenia.

- 11 stycznia 2021
Jak należy dbać o biceps ?
- 9 października 2020
Ćwiczenia budujące masę ciała
- 7 sierpnia 2020
Gym na powietrzu
- 24 czerwca 2020
Jak należy dbać o biceps ?
Ćwiczenia budujące masę ciała
Gym na powietrzu
Koenzym Q10 po co przyjmować ?
Na co uważać pływając latem ?
Jak dbać o stawy ?
Jak poprawić wyniki sportowe ?
Jakie suplementy przyjmować na początku ?