Wokół cholesterolu narosło trochę mitów, w związku z czym większość za nas uważa go za swojego zdrowia. Tymczasem bez cholesterolu nasz organizm nie będzie przyswajał witaminy D, trawił i produkował hormonów. Jest on więc niezbędny organizmowi, problem zaczyna się jednak wówczas, kiedy stosując złą dietę doprowadzamy do jego zbyt wysokiego poziomu. Organizm jest w stanie potrzebną mu ilość cholesterolu wyprodukować samodzielnie, do organizmu trafia on także z pożywieniem. Dlatego ważna jest prawidłowa dieta ograniczająca ilość dostarczanego organizmowi cholesterolu. Największe ilości cholesterolu zawierają tłuste mięsa i wędliny. Tych produktów powinniśmy więc unikać i wprowadzić w ich miejsce chude mięso drobiowe i drobiowe wędliny. Należy unikać nie tylko tłustych mięs i wędlin, ale także tłustych ryb morskich takich, jak śledzie i tuńczyk. Zamiast nich jedzmy ryby chude, np. dorsza. Unikajmy także tłustego nabiału. Nadmierna ilość cholesterolu to ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz związane z nią choroby układu krążenia.