Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi to ryzyko poważnych chorób układu sercowo – naczyniowego. Odkładanie się blaszki miażdżycowej istotnie zwiększa szanse na to, że dojdzie do zawału serca. Warto więc wiedzieć w jaki sposób można obniżyć poziom cholesterolu.
Produkty naturalne
Cholesterol bardzo nie lubi czosnku. Jeżeli więc naszym celem jest zbicie jego zbyt wysokiego poziomu, powinniśmy jak najczęściej sięgać po czosnek. Zawarta jest w nim allicyna, która okazuje się być bardzo skuteczna w walce z cholesterolem. Podobnie działają nasiona babki płesznik. One jednak zawierają duże ilości błonnika, który również skutecznie obniża cholesterol. Podobnie dzika róża, której owoce dostarczają z kolei dużych ilości witaminy C oraz A, która zwiększa poziom dobrego cholesterolu.
Co zmienić w diecie?
Aby poziom cholesterolu nie był zbyt wysoki, należy do swojej diety wprowadzić kilka istotnych zmian. Przede wszystkim trzeba zrezygnować ze spożywania jasnego pieczywa. O wiele lepszym wyborem będzie chleb razowy, który przecież również smakuje wyśmienicie. Zamiast masła lepiej używać margaryny. Najlepiej postawić na taką, która zawiera w swoim składzie sterole roślinne.