Banany, oprócz wielu wartości odżywczych, mają również składniki wspomagające obniżanie poziomu cholesterolu. Jednakże nie wszystkie banany działają tak dobrze na ten element ludzkiego zdrowia. Naukowcy udowodnili, że specjalny błonnik sprzyjający zbijaniu cholesterolu znajduje się w bananach niedojrzałych. Te dojrzałe mogą działać wręcz przeciwnie powodując wręcz przyrost poziomu złego cholesterolu. Dlatego, jeśli walczymy z cholesterolem to koniecznie jedzmy banany, które będą jak najmniej dojrzałe. Może nie koniecznie będą one tak smaczne jak te w najlepszej już formie, ale na pewno będą zdrowsze. Banany dojrzałe mają już bardzo wysoki poziom cukru, więc to też ma swoje minusy. W każdym razie w bananach jest mnóstwo potasu. A ten z kolei działa doskonale na obniżanie nadciśnienia, dzięki czemu można sobie poprawić właśnie rytm pracy serca. Każdy zjedzony banan przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę, ponieważ docelowo właśnie błonnik w nim zawarty powinien rozbijać grudki miażdżycowe tworzące się we krwi.