Zdrowym i naturalnym narzędziem do walki ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu jest owoc banana. Tak, dokładnie banan, czyli tak bardzo smaczny i popularny w naszym kraju owoc. Banan zawiera ogromne pokłady potasu, dlatego jego spożycie jest wskazane przede wszystkim osobą, które mają problemy z nadciśnieniem krwi. Lekko zielonkawe banany są ogromnym źródłem pektyn, czyli błonnika pokarmowego. Ten z kolei doskonale obniża poziom cholesterolu a raczej znacząco obniża jego przyswajalność. Pamiętajmy jednak, że takie właściwości mają jednak tylko banany niedojrzałe. Te żółte, które się już rozwinęły, mogą powodować zupełnie odwrotny proces. Jedzenie bananów, bez względu na ich dojrzałość, wskazane jest dla osób zmagających się z wrzodami żołądka. Jeśli coś jest zdrowe to warto z tego korzystać do maksimum. Problemy z za wysokim poziomem cholesterolu wcale nie muszą oznaczać, że od razu trzeba wdrożyć leczenie farmakologiczne. Wystarczy po prostu zacząć zdrowiej się odżywiać i regularnie ćwiczyć bądź uprawiać sport.