Bób kontra cholesterol
- 309 Views
- Redaktor lubinrc.pl
- 9 kwietnia 2019
- Encyklopedia wiedzy o cholesterolu
Bób ma swoich fanów. Jest produktem, po który sięgać mogą nawet osoby odchudzające się. Nie jest produktem najmniej kalorycznym, ale zauważyć trzeba, że nie są to puste kalorie, a korzystne wartości, pochodzące głównie z dostarczających nam energii węglowodanów złożonych, zapewniających uczucie sytości. Dlatego też bobu nie zjemy zbyt wiele. Bób stanowi bardzo dobre źródło witaminy B. Na szczególną uwagę zasługuje niacyna, nazywana niekiedy witaminą PP, która jest błogosławieństwem dla naszego układu krwionośnego. Bierze bowiem udział w procesach krwiotwórczych, dzięki niej powstają czerwone krwinki, a naczynia krwionośne poszerzają się, co poprawia przepływ i wchłanianie tlenu oraz substancji odżywczych. Składnik ten również obniża poziom złego cholesterolu, podwyższa zaś poziom dobrego. Oprócz witamin B, bób zawiera także inne korzystne składniki. Wymienić warto witaminy A, E i C, a także potas, wapń, fosfor, magnez. Wszystkie te składniki poprawiają wygląd naszego ciała oraz funkcjonowanie organizmu.

- 11 stycznia 2021
Jak należy dbać o biceps ?
- 9 października 2020
Ćwiczenia budujące masę ciała
- 7 sierpnia 2020
Gym na powietrzu
- 24 czerwca 2020
Jak należy dbać o biceps ?
Ćwiczenia budujące masę ciała
Gym na powietrzu
Koenzym Q10 po co przyjmować ?
Na co uważać pływając latem ?
Jak dbać o stawy ?
Jak poprawić wyniki sportowe ?
Jakie suplementy przyjmować na początku ?