Wysoki cholesterol to niezaprzeczalnie bardzo poważny problem. Zazwyczaj wynika on z niedbałości jeśli chodzi o swój tryb życia i dietę, ale kiedy zdiagnozujemy już jego wysoki poziom, nie ma co przeklinać siebie z przeszłości, a zrobić coś dla siebie z przyszłości! Oczywistym krokiem prowadzącym do wyrównania cholesterolu jest dieta. Ale stosowanie jej nie jest tak proste i oczywiste. Bo, choć unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają tego cholesterolu dużo, jak mięsa wieprzowe, baranie lub masła, jest totalnym obowiązkiem, to nie trzeba likwidować ich całkowicie. Dieta antycholesterolowa nie równa się wegańskiej. Bo mięso (oczywiście jeśli jest białe, chude) można zjeść, ale zamiast smażyć je na tłuszczu, lepiej je upiec w rękawie piekarniczym, na parze lub w folii aluminiowej. I bardzo dobrze podać do niego warzywa. Poza tym, najlepiej zastępować spożywane do tej pory produkty pochodzenia zwierzęcego ich substytutami roślinnymi: masło – margaryną, smalec – olejem roślinnym.