Nasza wiedza na temat odchudzania i zdrowego stylu życia nie jest zbyt duża, ale chyba każdy z nas słyszał, że cholesterol jest zły i należy się go wystrzegać. Nie do końca jest to jednak prawda. Owszem nadmiar cholesterolu bywa szkodliwy, gdyż zapycha żyły i może doprowadzić do zawału serca i udaru, ale bez cholesterolu nie da się też żyć. Potrzebny nam jest do budowy błon komórkowych, dobrego trawienia pokarmów, produkcji witaminy D. Jest również czynnikiem chroniącym organizm przed nowotworem. Cholesterol możemy podzielić na zły i dobry. Ten pierwszy spotykamy w takich produktach jak mleko w proszku, tłuste sosy, zjełczałe masło, zupy w proszku. Jest też w produktach smażonych. Odkłada się on w organizmie i blokuje swobodny przepływ krwi. Dobry cholesterol jest niezbędny, zwłaszcza ten zawarty w naturalnych produktach jak jajka. Ostatnio też przywrócono do łask naturalne masło. Dawniej masowo namawiano do spożywania margaryny, co okazało się poważnym błędem. W maśle jest lecytyna, podobnie jak w jajkach, która ułatwia rozkładanie cholesterolu na cząstki łatwo przyswajalne przez organizm.