Chociaż podwyższony poziom cholesterolu może pojawić się praktycznie w każdym wieku, na ten problem narażone są przede wszystkim osoby starsze. Nadmiar tej substancji w pożywieniu powoduje nie tylko problemy z układem krążenia, ale także kamicę pęcherzyka żółciowego. Cholesterol znajdujący się w pęcherzyku żółciowym, łączy się z wapniem i wytrąca, tworząc kamienie. Jak obniżyć cholesterol? Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana diety, przede wszystkim ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, podrobów, wędlin, smalcu, jaj, śmietany, ciast, sera żółtego, masła. Dieta pomoże także w podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu HDL. Produkty, które mają takie działanie to oleje roślinne, oliwa z oliwek, ryby i owoce morza, a także orzechy. Znaczenie ma także spożywanie dużych ilości owoców i warzyw, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Błonnik skutecznie przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu. Warto sięgnąć po zieloną herbatę, ponieważ zawarte w niej antyoksydanty zapobiegają rozwojowi blaszki miażdżycowej.