Nasz organizm produkuje prawie 80 % cholesterolu, pozostałe procenty pochodzą z pożywienia. W wyniku niewłaściwej diety większość z nas ma go zbyt dużo. W efekcie chorujemy na sklerozę, przechodzimy udar lub zawał. Stosując zdrowy tryb życia możemy nie dopuścić do zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Podstawową kwestią jest dieta składająca się z warzyw, o ile to możliwe surowych. Warzywa możemy ugotować na parze lub udusić, jednak nie dodawajmy do nich tłuszczu. Warzywa powinny wchodzić w skład każdego naszego posiłku. Sięgajmy równie często po owoce. Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin, sole mineralne i błonnik, który skutecznie walczy z cholesterolem. Z tych samych powodów nasz codzienny jadłospis powinien zawierać gruboziarniste, razowe produkty zbożowe. Wykluczmy z jadłospisu smalec i masło, zamiast nich stosujmy oleje roślinne i oliwę. Zmiana jadłospisu nie wystarczy, utrzymamy prawidłowy poziom cholesterolu dbając o aktywność fizyczną. Polecane są spacery, nordic walking, pływanie.