Podwyższony poziom cholesterolu to problem, który może pojawić się u każdej osoby, niezależnie od jej wieku. Nadmiar cholesterolu stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia – prowadzi do problemów z układem krążenia, a także może stać się przyczyną kamicy pęcherzyka żółciowego. Jak obniżyć cholesterol przy pomocy diety? Przede wszystkim pierwszym krokiem powinno być obniżenie ilości produktów zwierzęcych, ponieważ to one są głównym źródłem tego tłuszczu. Oznacza to poważne ograniczenie spożycia mięsa, sera żółtego, masła, śmietany, jaj. Warto także sięgnąć po produkty, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Jest to na przykład oliwa z oliwek, owoce morza, oleje roślinne oraz orzechy. Trzeba również pamiętać o dużym znaczeniu błonnika, który zatrzymuje wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowym. Najlepszym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste, a także warzywa i owoce, które powinny wchodzić w skład każdego posiłku. Dzięki zmianie stylu życia można w krótkim czasie zauważyć spadek poziomu cholesterolu.