Zmiana diety i trybu życia pozwala obniżyć poziom cholesterolu bez konieczności zażywania leków. Po stwierdzeniu wysokiego poziomu cholesterolu z diety powinny zniknąć tłuszcze zwierzęce oraz produkty, które zawierają tłuszcze trans:słodycze, utwardzane margaryny, frytki, smażone potrawy.
Dbamy za to, aby na talerzach pojawiła się duża ilość warzyw i owoców, które zawierają błonnik. Błonnik jest największym sprzymierzeńcem w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu. W obniżeniu poziomu cholesterolu pomaga także obecna w warzywach i owocach witamina C. Szczególnie bogata w witaminę C jest dzika róża, kiszonki, owoce cytrusowe. Także dodawanie do potraw czosnku lub picie nalewki czosnkowej przynosi bardzo dobre rezultaty.
Oprócz tego warto zamienić białe pieczywo na ciemne, ziemniaki, ryż i biały makaron zastąpić kaszami, ciemnym ryżem i razowym makaronem. Nadmiernego poziomu cholesterolu pomoże nam się również pozbyć ruch. Spektakularny efekt przyniesie nam już 30 minut ćwiczeń 3 razy w tygodniu.