Podwyższony poziom cholesterolu pomogą nam obniżyć nie tylko leki, ale także zmiana stylu odżywiania się i sposób życia.
Cholesterol jest substancją tłuszczową, dzienne zapotrzebowanie organizmu na cholesterol jest bardzo niewielkie, organizm jest w stanie pokryć go samodzielnie. Substancja ta występuje także w zjadanych przez nas produktach pochodzenia zwierzęcego. Jedząc tłuste wędliny i mięsa, sięgając po masło, śmietanę lub smalec dostarczamy organizmowi dodatkowych ilości cholesterolu, który zaczyna odkładać się na ścianach naszych naczyń krwionośnych. Stwarza to ryzyko zachorowania na miażdżycę, która z kolei może doprowadzić do zawału.
Unikanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego zmniejsza ryzyko wzrostu poziomu cholesterolu i jego osadzanie się na ściankach naczyń krwionośnych. Zamiast tłuszczy zwierzęcych należy jeść tłuszcze roślinne, zwłaszcza olej rzepakowy. Codzienna dawka ćwiczeń fizycznych (przynajmniej pół godziny dziennie) to także sposób na uniknięcie podwyższonego poziomu cholesterolu.