Zbyt wysoki poziom cholesterolu utrzymamy na prawidłowym poziomie dbając o dietę bogatą w błonnik i sterole roślinne. W warzywach i owocach występuje 2 rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy pozwala pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i zbyt dużej ilości tłuszczy, drugi osłania układ krwionośny przed wędrującym jelitami cholesterolem. Jeżeli więc chcemy obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu powinniśmy jeść, jak najwięcej warzyw i owoców. Grube kasze, pełnoziarniste pieczywo także dostarczą nam błonnika. Z kolei sterole roślinne to związki, które obniżają poziom złego cholesterolu. Są one dodawane do specjalnych rodzajów margaryn, ale ich źródłem są też kiełki, ziarna, płatki zbożowe. Od dawna wiadomo, że zbyt wysoki poziom cholesterolu obniża czosnek. Można jeść świeże ząbki czosnku lub pić nalewkę czosnkową. Działanie antycholesterolowe wykazuje babka płesznik. Z tego ziela przygotowuje się napar, który należy pić przez 2 miesiące.