Niski cholesterol na talerzu
- 285 Views
- Redaktor lubinrc.pl
- 29 marca 2019
- Encyklopedia wiedzy o cholesterolu
Na samo słowo „cholesterol” niektóre osoby dostają dosłownie gęsiej skórki. Faktycznie, nieprawidłowe odżywianie powoduje, że wzrasta poziom złego cholesterolu, a to jest powodem chorób miażdżycowych. W konsekwencji jesteśmy zagrożeni miażdżycą tętnic, udarami mózgu czy cukrzycą. Zmiana diety to najprostszy sposób na to, by zredukować poziom złego cholesterolu i zabezpieczyć swoje serce przed jego zgubnym działaniem. Nie bez powodu mówi się, że dieta śródziemnomorska jest dietą antycholesterolową. Opiera się na dużej ilości zdrowych tłuszczy zawartych w rybach morskich. Nienasycone kwasy omega – 3 nie tylko obniżają zły cholesterol, ale podwyższają ten dobry. Oleje i tłuszcze zwierzęce warto zamienić na olej słonecznikowy, rzepakowy z pierwszego tłoczenia oraz lniany. Sięgajmy po warzywa i owoce bogate w błonnik. Na szczególną uwagę zasługują jabłka, grapefruity oraz ciemne owoce aronii, które dodatkowo są źródłem antyoksydantów. Zamiana kawy na zieloną herbatę, a słodycze na kakao i połączenie diety z ruchem przyniesie błyskawiczne, pozytywne efekty.

- 22 lutego 2021
Cholesterol – nasz wróg?
- 11 stycznia 2021
Jak należy dbać o biceps ?
- 9 października 2020
Ćwiczenia budujące masę ciała
- 7 sierpnia 2020
Cholesterol – nasz wróg?
Jak należy dbać o biceps ?
Ćwiczenia budujące masę ciała
Gym na powietrzu
Koenzym Q10 po co przyjmować ?
Na co uważać pływając latem ?
Jak dbać o stawy ?
Jak poprawić wyniki sportowe ?