Zbyt wysoki poziom cholesterolu możemy obniżyć, nie tylko zażywając leki. Są produkty żywnościowe, które mogą nam w tym pomóc. Do grupy naturalnych leków obniżających zbyt wysoki poziom cholesterolu należy głóg. Działanie naparu z głogu jest bardzo silne, zanim zdecydujemy się popijać herbatkę z owoców głogu, powinniśmy zapytać o zdanie swojego lekarza, zwłaszcza jeśli zażywamy już leki nasercowe.
Jeśli nie ma przeciwwskazań, po napar z głogu mogą sięgnąć nie tylko osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, ale także osoby z nadciśnieniem. Poziom złego cholesterolu obniżają także karczochy oraz czosnek. W przypadku czosnku zaleca się zjadanie dwóch ząbków dziennie. Taka ilość wystarczy do obniżenia poziomu cholesterolu.
Oczywiście, czosnek nie zadziała od razu, potrzeba trochę czasu, aby poziom cholesterolu się obniżył. Składnikiem diety obniżającej poziom cholesterolu powinny być także ryby i olej rzepakowy. Unikajmy jedzenia smażonych potraw, zwłaszcza tych panierowanych, na przykład kotletów schabowych.