Już ponad pół wieku temu udowodniono, że stanole i sterole roślinne są ważnym składnikiem, pozwalającym obniżyć poziom cholesterolu. Proces ten oddala możliwość wystąpienia skomplikowanych chorób układu sercowo- naczyniowego. Sterole w swojej strukturze przypominają cholesterol, w odróżnieniu od niego jednak nie szkodzą naszemu organizmowi. Zatrzymują wchłanianie cholesterolu, pozwalają usunąć go z organizmu i obniżyć jego wartość we krwi. Sterole są składnikami występującymi w zielonych warzywach, w marchewce, jabłkach, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach i migdałach, ziarnach słonecznika czy ciecierzycy. Zalecana dawka roślinnych steroli, pozwalająca skutecznie walczyć z cholesterolem, to 2-3 gramy. Wydaje się, że to niewiele, jednak rzadko jesteśmy w stanie przyswoić sobie aż taką ilość. Zwykle poprzestajemy na jednej czwartej zalecanej ilości. Niektórzy, aby wspomóc dostarczanie tych składników, sięgają po margaryny wzbogacane o te składniki. Żadna przesada nie jest jednak zjawiskiem korzystnym.