Warzywa zaliczają się do tych produktów spożywczych, które powinny znaleźć się w każdej prawidłowo ułożonej diecie. Opinią najzdrowszych cieszą się zwłaszcza zielone, jednak po inne również warto sięgać jak najczęściej. Można je spożywać jako samodzielną przekąskę lub przygotowywać z nich różnego rodzaju dania. Przepisów na zdrowe i smaczne potrawy z warzyw jest wiele. Ostatnio duża popularnością cieszą się desery warzywne. Ciasto z dodatkiem marchewki, fasoli czy buraków zasmakuje nawet największemu niejadkowi. Słodkie wypieki to dobry sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, które niekiedy nie chcą ich spożywać na surowo lub w postaci gotowanej. Warzywa polecane są również wszystkim osobom, którym zależy na zgubieniu kilku kilogramów. Produkty te są niskokaloryczne, a ponadto zawierają cenny błonnik, który przyspiesza trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego. Latem, gdy świeżych warzyw jest pod dostatkiem, warto po nie sięgać jak najczęściej. Zimą z kolei można wprowadzić do jadłospisu kiełki rzeżuchy, grochu czy słonecznika, które zawierają mnóstwo cennych witamin.