Na wyniki sportowców wpływa wiele czynników. Uzdolnienia fizyczne, silna psychika oraz regularne treningi nie wystarczą, aby osiągać najlepsze rezultaty. Ogromną rolę odgrywa prawidłowa dieta, z czego większość osób zawodowo uprawiających sport zdaje sobie sprawę. Powinna ona dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Pomoże to nie tylko zachować prawidłową wagę, ale także zapanować nad uczuciem zmęczenia w czasie ćwiczeń. Wraz z intensywnym wysiłkiem fizycznym rośnie zapotrzebowanie organizmu na energię. Z tego powodu dieta wyczynowego sportowca odznacza się wyższą wartością energetyczną niż dieta przeznaczona dla osoby ćwiczącej jedynie dla przyjemności. Jednak w obu przypadkach podstawę stanowi piramida zdrowego żywienia. W jadłospisie sportowca nie może zabraknąć węglowodanów, białka i tłuszczu, a więc takich produktów jak: pieczywo, ryż, kasza, ryby, jajka, mięso, oleje roślinne czy orzechy. Niezbędne są również witaminy i minerały, których doskonałe źródło stanowią świeże warzywa i owoce.